Mobilitatea corpului și mobilitatea spiritului: despre diferența între mobilitate și flexibilitate cu Petru Vasluianu
Petru Vasluianu este terapeut manual certificat, cu studii de osteopatie, terapie neurokinetică, masaj terapeutic, reflexogen și drenaj limfatic. A studiat osteopatia la Institutul Român de Osteopatie, cu profesorul Mihai Laurențiu, care la rândul său a terminat studiile de osteropatie în Franța, a practicat acolo o perioadă, după care a adus osteopatia în România și a format Colegiul Osteopaților și Institutul Român de Osteopatie. Petru are o experiență practică de peste 9 ani. Îl puteți găsi la Wayra Astrae, https://wayra-astrae.ro/
Când am aflat că se pregătește tabăra de vară de astrologie experiențială și yoga organizată de Wayra Astrae, mi-au atras atenția
- frumoasele alinieri ideatice și planetare care duc de la solstițiul de vară la deschiderea Cerurilor și sărbătoarea Sânzienelor, ca moment optim pentru o sesiune optimă de astrologie experiențială
- yoga ca mod blând de a deschide corpul și de a face energiile să curgă de-a lungul liniilor sale de forță
- mobilitatea, care mi s-a părut că se leagă simbolic de deschidere și posibilitatea de acțiune la un moment optim al universului – dar ca tot ceea ce este simbolic acest lucru care numeroase implicații
L-am întrebat mai multe despre acest lucru pe terapeutul Petru Vasluianu și iată ce am aflat despre diferența între flexilitate și mobilitate.
„Corpul este la fel de rigid cum este și mintea, spune un principiu din yoga“ – așa a început Petru.
„În general, bărbații tind să fie mai degrabă rigizi în articulații, iar femeile tind mai mult spre a fi laxe.
Laxitatea conduce la flexibilitate, câteodată prea mare, care te poate conduce inclusiv la accidentări pentru că nu ai stabilitate în articulații.
Rigiditatea, în schimb, duce la compresie și pe termen lung la alte probleme“
De ce?
Iată cum funcționează lucrurile: marea majoritate a articulațiilor din corp sunt articulații sinoviale
- au o capsulă în interiorul căreia se produce lichidul sinovial care hidratează cartilajul.
Ca să se producă hidratarea corepunzătoare a cartilajului, trebuie să existe o compresie și o decompresie permanentă. Practic, un cartilaj este ca un burete: dacă este comprimat iese lichidul sinovial din el, iar dacă este decomprimat absoarbe lichidul. Ca să funcționeze optim, cartilajul are nevoie de acest joc.
La o persoană cu articulațiile foarte rigide există posibilitatea ca acea articulatie să rămână în permenență în compresie și practic să se „usuce“. Cartilajul nu se mai hidratează și astfel se ajunge la degenerare, la artroză,.
Pe de altă parte, când este jocul prea mare în articulații, când avem de-a face cu un grad prea mare de laxitate, nu mai există stabilitate și se pot produce entorse, luxați etc. Flexibilitatea este o mișcare pasivă – dar asta nu te face neapărat foarte funcțional. Dacă ești numai flexibil, dar nu ai mobilitate, poți face entorsă imediat ce ai călcat strâmb. În schimb, dacă flexibilitatea ta este dublată de mobilitate, musculatura compensează, „pune contră“ și nu te mai accidentezi.
Așadar, flexibilitatea face parte din mobilitate, dar nu este totul pentru mobilitate. Mobilitatea înseamnă să fii flexibil, dar și să ai putere, forță în raport cu greutate proprie, și să ai echilibru.
Moblitatea este formată din trei componente:
- flexibilitate
- putere
- echilibru.
O persoană foarte rigidă ar trebui să mai lucreze puțin la flexibilitate, dar îi trebuie în același timp și putere și echilibru.
O persoană care este foarte flexibilă dar nu are forță musculară, ar trebui să o crească pe aceasta, ca să se stabilizeze.
Ce se va lucra în tabără pentru cultivarea flexibilității și mobilității?
În tabără nu facem numai stretching pentru flexibilitate, ci ne propunem să dăm niște principiii de antrenament.
Ido Portal, antrenorul momentului în lume, nu predă un tip de mișcare special ci, generic, MIȘCAREA: nu există mișcare greșită, ci numai mișcări pentru care nu ești pregătit. Ideal ar fi să ai corpul pregătit pentru orice circumstanță, dar pentru asta trebuie să te antrenezi, să scoți corpul din zona de confort, însă nu smuls, ci cu griă și treptat. Nu sunt de acord cu antrenorii care au o atitudine de heirup; în felul acesta se creează o atitudine de respingere sau evitare față de antrenament.
În tabără se vor face exerciții de mobiltiate care pot avea și elemente de yoga. Am combinat exerciții de peste tot.
Deci, în retreatul de Sânziene:
- te vei conecta la astrele care în această perioadă se uită îndelung spre pământ
- te vei conecta la natura corpului și spiritului tău prin yoga
- vei învăța să fii unduioasă și feminină ca o sânziană în vânt!
Înscrie-te aici pentru Călătoria de Sânziene cu Wayra Astrae!
Lasă un răspuns