Yoga la Wayra Astrae
Pentru omul contemporan care intenționează să practice yoga, mai ales pentru începători, factorul hotărâtor este întălnirea, respectiv găsirea acelui cadru (sală, orar) și mai ales a acelui instructor care să poată facilita cel mai lin, mai bogat, mai puternic și mai convingător raport cu practica yoga, care va avea darul să creeze acea legătură cu sens pentru minte, corp și inimă care te va face să continui să practici yoga. Nu sunt specificații exacte aici, deoarece fiecare are cadrul potrivit, fiecare instructor este altfel, (se)transmite și transmite o nuanță particulară a practicii, cu care fiecare începător sau avansat rezonează altfel. Cu căt practicantul este mai puțin avansat, cu atât importanța cadrului și a instructorului este mai decisivă.
Wayra Astrae își propune să te conecteze cel mai bine cu natura ta interioară, care este de fapt și natura cosmosului, de aceea ți-a pregătit în spațiul din strada Teheran nu numai un cadru prietenos și discret, ci și două tipuri de întâlniri cu practica.
1. Yoga la Wayra Astrae cu Angela
Foarte caldă și mobilă, Angela radiază: zâmbește mereu și îți dă senzația că practica este o bucurie pe care ți-o acorzi, iar ea te învață numai cum să ți-o acorzi. „Oricine poate veni, numai să aibă o minte deschisă. E mai bine să îți spui: „hai să văd ce pot să fac“ decât „hai să văd ce nu pot“, spune ea.
Angela Vasluianu a început yoga cu ashtanga, o practică spectaculoasă, cu aparență acrobatică, la sala de gimnasticâ. Apoi, persistând, a observat că sunt mari diferențe între instructori și practici, a aprofundat, a citit și a dobândit din ce în ce mai multe informații. A urmat cursuri de yoga și pilates, practica ei fizică s-a schimbat, a participat și la o tabără Wim Hof.
A practicat de-a lungul timpului mai multe stiluri de yoga:
– Iyengar yoga : un sistem care pune accentul pe alinierea corpului, pe corectitudinea posturilor
– ashtanga yoga
– yin yoga – un sistem de yoga în care accentul cade pe menținerea posturii timp îndelungat

„Încerc să le combin așa cum rezonează cu mine și cu opersoanele care vin să practice cu mine“ spune Angela. „Este o practică în continuă adaptare, în funcție de noi“
La Wayra Astrae se lucrează fie individual, fie în grupuri de până la 6 persoane. Practica începe de fiecare dată cu o centrare, câteva minute în care fiecare, abia sosit din larma orașului, se așază, stă nemișcat și se pregătește pentru a intra în fluxul yoga.
Angela leagă posturile într-o succesiune fluidă de tipul vinyasa, cu un timp de păstrare a posturii care durează 5-7 respirații. Yoga este despre flexibilitate, da, spune ea, dar este mai mult despre a te cunoaște pe tine, a te înțelege și a-ți accepta limitările. Dacă nu te mai zbați negându-le, ai și șansa de a le depăși.
După sesiunea de asane urmează 10-15 minute de exerciții de respirație – Angela preferă această denumire mai simplă etichetei mai pretențioase de pranayama, precis descrise și ritualizate în practica yoga. „Importantă este respirația combinată cu ceea ce faci cu mintea. În cultura yoga se face diferența între concentrare (ghidarea instructorului sau respirația constituie obiectul pe care te concentrezi), meditația (care nu are un obiect) și samadhi, eliberarea. Majoritatea suntem la nivelul concentrării și ghidării.“ Practica se termină desigur cu cea mai relaxantă dintre posturi.
„Expresia și corpurile practicanților spun apoi totul despre modul în care s-au simțit. Mă simt fericită când văd cum acum ei radiază, transmit energie, se transformă“ spune Angela.
Vă întâlniți cu Angela la Wayra Astrae lunea și joia de la ora 9 și miercuri de la ora 18,30

2. Yoga la Wayra Astrae cu Roxana
Ageră și atentă, Roxana are gesturi precise și darul de a explica exact și cu răbdare fie și cel mai mic detaliu, fie și a doua, fie și a noua oară.
Calea Roxanei Dobre în yoga a început de la strechting și flexibilitate. Prin 2017 pasiunea ei erau exercițiile fizice intense – pentru a compensa tensiunea din corp a început să practice exerciții de yoga învățate inițial de pe you tube. Au pasionat-o, iar schimbările apărute în corp și mai ales în starea de spirit au făcut-o să intuiască faptul că yoga poate oferi mult mai mult – ceea ce a făcut-o să exerseze din ce în ce mai intens în fiecare zi.
A urmat un curs de pregătire pentru a deveni instructor de yoga pentru copii. Între 6 și 8 ani sesiunea de yoga cuprindea 30 minute predare, intercalată de jocuri, 8-12 ani practica era presărată cu provocări pe care copiii le adoră. Ca să rețină detaliile posturilor, instrucțiunile erau cântate, pe melodii accesibile copiilor. „E foarte important aici în mod special să te conectezi de fiecare dată la energia fiecărui grup și cu energia fiecărui moment, pentru a alege ceea ce e cel mai potrivit“ povestește Roxana, care acum folosește din plin acest antrenament pentru intuiție și conectare în lucrul cu adulții. Copiii au învățat-o răbdarea, capacitatea de a asculta, plus ideea că oricat de creativ se crede adultul, copilul poate veni mereu cu ceva neauzit.
Pentru Roxana a urmat rapid un curs de instructor pentru adulți, de 200 de ore la Fitness Scandinavia, în 2019. În timpul pandemieii a predat mult online, dar preferă să lucreze față în față, atât, în grupuri mici cât și în cele mai mari.

Îi place să demonstreze și să explice, să urmărească progresele fiecăruia, modul în care yoga îl conectează pe fiecare cu corpul său. „Îi admir pe cei care se mențin în practică. Faptul că revin, fie și o singură dată pe săptămână, este cel mai important!“, spune ea
Roxana predă hatha yoga, dar combină cu flowuri, înlănțuiri de posturi. Îi plac și sesiunile slow, aprofundate, dar preferă să nu le numească „yin yoga“ înainte de a le fi studiat ca atare, într-un curs specializat. „Cei mai mulți clienți se conectează mai ușor cu partea fizică din yoga“ spune Roxana. „Dar meditația ar merita un loc al ei separat, de 20-30 minute“ continuă ea, mărturisind că meditația este calea prin care speră să treacă de cea mai mare provocare a ei de acum. Este o provocare a cotidianului: cum să faci ca să nu uiți să iei cu tine practica din yoga, atitudinea din yoga, chiar și atunci când ieși din sală, când rulezi salteaua și cobori în stradă.
Eu cred că a realizat cea mai importantă parte în acest sens, adică exact atitudinea, în sensul în care în fiecare zi face tot ce poate mai bun și este conștientă că face tot ce poate mai bun. Onestitatea cu sine este cel mai important pas spre acea atitudine impecabilă care conduce la progres în yoga – și de altfel în orice practică spirituală.
Vă întâlniți cu Roxana Wayra Astrae marțea de la ora 19

Lasă un răspuns