Terapia holistică – ce avantaje îți va aduce?
Terapia holistică – care este utilitatea pe care o are?
În ce constă terapia holistică?
Terapia holistică urmărește două principii de bază conform cărora orice este viu are energie vitală, iar omul, văzut ca un întreg, este format din corp, spirit și minte. În funcție de conceptul spiritual în care se încadrează, energia vitală poate avea mai multe denumiri, precum Prana în Buddhism, Lumină în creștinism, în medicina chineză QI și KI, în Reiki.
În terapia holistică, boala este considerată ca fiind un dezechilibru al întregului, în care sunt implicate toate părțile acestuia, fără a se rezuma strict la cea care prezintă simptome.
Vindecarea unei boli sau a unei afecțiuni cu ajutorul abordării holistice este realizată prin aducerea unui echilibru la nivelul corpului, minții și al spiritului, prin întărirea energiei vitale. Metodele de tratament utilizate în terapia holistică sunt cele psihologice, energetice, naturale, informaționale și lipsite de toxicitate și de efecte secundare pe care le pot avea tratamentele din medicina alopată.
Medicina holistică nu se concentrează pe contracararea unui efect, ci observă simptomele care denotă scăderea energiei vitale și prin stimularea creșterii acesteia, reușește să elimine boala.
Terapia holistică completează terapia alopată, fiind proceduri complementare. Cu toate acestea, ai putea obține vindecarea prin producerea unei vibrații optime de lucru la nivelul emoțiilor, spiritului, sufletului și minții. Terapeutul de medicină holistică tratează aceste aspecte ale ființei umane, fără a le privi separat, ci din contră, ca un tot unitar, aducând o vindecare completă și care să dureze în timp. De asemenea, terapia holistică nu înseamnă vindecare imediată, așa cum ar fi în cazul administrării unor tratamente alopate, însă te poate aduce mai aproape de tine și astfel să obții vindecarea fără să fie nevoie de astfel de intervenții.
Pentru ca procesul de vindecare să funcționeze cât mai bine posibil este necesar ca atât pacientul, cât și terapeutul să se implice, să aibă încredere și răbdare, iar relația dintre cele două persoane trebuie să fie una profundă, pentru a putea să iasă la iveală și să fie tratate cauzele bolii.
Ce avantaje îți va aduce?
Spre deosebire de medicina alopată, numită și medicină tradițională, terapia holistică urmărește starea de bine, de echilibru și de sănătate în general, nu absența bolii. Atunci când este vorba despre o boală, cel mai important este să încercăm să prevenim, nu să ajungem în punctul în care aceasta să fie deja instalată și să trebuiască să o vindecăm.
Medicația este privită ca o alternativă, în terapia holistică fiind susținută ideea conform căreia organismul deține acea capacitate de a se vindeca singur. Prin intermediul acestui tip de terapie nu este tratat strict organul bolnav, pacientul fiind considerat a fi un întreg, o entitate care cuprinde corpul, spiritul și mintea.
De asemenea, este îndreptată atenția, în mare măsură, către alegerea oamenilor care ne sunt aproape, a celor cu care intrăm în contact, a ceea ce alegem să bem și să mâncăm și a întregului nostru stil de viață, care denotă cât de fericiți suntem.
Acest tip de terapie aduce o mulțime de avantaje, întrucât susține păstrarea unei stări bune de sănătate și a unui echilibru constant, din toate punctele de vedere, fiind considerat că dacă nu va funcționa una dintre toate aceste părți dependente, vor fi afectate și restul componentelor.
Tot ce îți trebuie, ca pacient, este încrederea, susținerea și credința că prin dragoste necondiționată te poți vindeca, toți oamenii având această putere. Prin terapia holistică vei învăța să devii mai responsabil în ceea ce privește sănătatea ta și să recâștigi echilibrul dintre minte și corp. Tu te vei concentra astfel asupra propriei persoane și a prevenției bolilor prin tratamente care nu sunt costisitoare și sunt lipsite de efecte adverse.
Primele modificări pe care un pacient le are de făcut constau în schimbarea stilului de viață, în ajustarea dietei și formarea unui program de odihnă regulat, la care se adaugă și activitate fizică de aproximativ 3-4 ori pe săptămână, în jur de 30 de minute. În plus, este utilizată psihoterapia și consilierea spirituală, care pot fi utilizate în combinație cu homeopatia, naturopatia, terapia cu masaj, îngrijirea chiropractică, fitoterapia și acupunctura.
Lasă un răspuns