Locuri de putere
În timp ce foarte multe tradiții și inovații spirituale sunt foarte sigure în a defini locurile de putere, pentru a fi perfect onești și pentru a le face dreptate tuturor acestora, cel mai corect este să spunem că un loc de putere este acel loc în care simțim o alterare bruscă a felului în care viețuim, fără să putem percepe o altă cauză. De aceea este greu să spunem direct și după prima vizită că un anumit loc este un loc de putere sau nu, cu atât mai mult nu putem spune ce fel de loc de putere este acesta. Trebuie să putem percepe că aceste modificări pe care le bănuim a fi întâlniri cu puterea se datorează strict locului și nu țin de alți curenți de conștiință și de alte înțâlniri care ar putea intra în contiguitate cu percepția locului respectiv.
Câteodată însă este mai ușor de discriminat. De exemplu atunci când mergem pe o cărare de munte golaș sau prin pădure sau pe câmp, ne plimbăm într-o stare de relaxare și brusc ne cuprinde o anxietate sau o senzație imediată că putem răsturna munții.
Sunt mii și mii de altfel de locuri și sunt peste tot. Câteodată locația precisă variază.
Unii le leagă strict de anumite particularități ale câmpului electromagnetic.
Anul trecut cam prin aceeași perioadă de vară scriam despre liniile de putere pe care spiritualiștii din toată lumea le-au trasat, închipuind pământul străbătut de o întreagă rețea de linii de forță. Nodurile majore ale rețelei au fost comparate cu centri energetici umani – și am descris în câteva articole precedente particularitățile acestora, așa cum au fost văzute de Judy Hall.
https://wayra-astrae.ro/locuri-sacre/calatorind-cu-pietrele-invataturile-lui-judy-hall/
https://wayra-astrae.ro/locuri-sacre/harta-si-calatorul/
Ceea ce aș vrea să spun acum este că nu trebuie neapăraț să călătorim în puncte strategice ale planetei pentru a simți ce înseamnă un loc de putere și cu atât mai puțin pentru a găsi locurile care ne sunt cele mai avantajoase
Fiecare loc de pe pămânț are expresivitatea proprie, dată de structura și fluctuațiile câmpurilor electromagnetice locale, dar și de modul în care aceste energii sunt canalizate – prin hazardul (sau istoria ascunsă) ale geografiei și biologiei sau prin îndemânarea omului (așa cum își propune arta fengshuiului).
Despre arta fengshuiului te invit să citește un interviu fascinant pe care l-am realizat cu Diana Roman.
https://wayra-astrae.ro/energii/fengshui-ecologie-practicata-de-cand-lumea/
https://wayra-astrae.ro/energii/fengshui-si-mediile-prielnice/
Pentru fiecare dintre noi este important să învățăm să le simți și să le diferențiem, pentru a folosi ceea ce putem duce și pentru a ne comporta mai degrabă prudent în configurațiile despre care putem ghici că sunt pline de putere, dar care de fapt nu ni se adresează.
Există deci, pe de o parte, locuri de putere, adică locuri care te fac să te întâlnești cu puterea ta – eu personal le percep ca locuri a căror poziție și configurație le face favorabile practicii taiji, care trezește energia ascuns în corp și o face să circule. Sunt acele locuri care te primesc și te țin ca în căușul palmei, literalmente te invită să pui energia ta în mișcare, ca practician de taiji. Am întâlnit oameni care spun că acele locuri beneficiază de energia „ta” adică te folosesc exact că pe un vindecător. Presupunând aici că nu poți sta și cu atât mai mult nu poți petrece timp într-un loc fără să ai un schimb energetic cu locul respectiv, urmând, în cazul de față, să preiei și să dinamizezi ceea ce anterior stagna. În basmele populare vedem aceste lucruri descrise în felul următor: eroina (de obicei deghizată în băiat, așa erau eroinele din basmele clasice), ajunge la o fântână părăsită pe care o curăță și bea apă curată din ea. Fântâna o ajută în isprăvile ei eroice.
Pe scurt, dacă nu știi prea multe despre natura locului care te atrage să exersezi taiji, începe exersarea și păstrează receptivitatea, în curând vei afla dacă locul îți este prielnic sau nu.
Sunt și locuri cu putere, care ne expun unor configurații energetice aparte, cărora trebuie să știm să le facem față. Iată cum este descris în cosmoenergetică un astfel de loc de putere, de origine naturală: în cazul în care are loc la un moment dat o rupere a scoarţei pămîntului, magma încinsă, ca transportator enorm de energie, se ridică foarte aproape de suprafaţa planetei, şi energia răzbate în sus, în formă concentrată. Locurile de putere şi locurile de anomalii formează o reţea energetică clară la nivelul câmpului magnetic al Planetei. Aflându-se în astfel de locuri, sub influenţa curenţilor puternici a energiilor menţionate mai sus, oamenii încep să vadă fenomene neobişnuite, primesc informaţîi noi, se produc luminări de conştiinţă, insighturi (cunoaşterea directă), se descoperă potenţialul aflat în hibernare, se lărgeşte conştiinţa.”
Ca să afli mai multe despre cosmoenergetică, citește interviul meu cu Ioana Vieru: https://wayra-astrae.ro/energii/despre-fluxuri-si-transformari-cu-ioana-vieru/
De sintagma „locurile ale puterii” sau „locuri de putere” am auzit pentru prima dată atunci când am citit cărțile lui Carlos Castaneda, care a auzit la rândul lui de la Don Juan Matus, șaman yaqui din Mexic.
Din scrierile lui Castaneda deducem că locurile de putere sunt zone geografice, uneori mari, alteori mici, care posedă câmpuri energetice care sunt importante pentru oameni.
Trebuie remarcat imediat că există un fenomen similar și uneori strâns legat – câmpurile energetice create de instalații și dispozitive tehnice (transformatoare, linii de înaltă tensiune și așa mai departe).
Locurile de putere pot fi găsite pe suprafața Pământului, sub pămânț (de exemplu, în metrou), deasupra suprafeței, precum și în rezervoarele de apă (lacuri, râuri, mare). Natura majorității locurilor de putere poate fi explicată după cum urmează. Pământul (ca planetă) este o structură multidimensională. În ea, toate manifestările spațiului multidimensional sunt prezente – de la planul fizic până la planul Creatorului. În funcție de structura rețelei cristaline a Pământului în ansamblu sau a unor părți ale scoarței sale, câmpurile energetice de anumite dimensiuni spațiale în anumite locuri pot domina sau, dimpotrivă, se pot manifesta mai slab. Deci locurile de putere arătă ca niște „găuri” în dimensiuni spațiale dense „umplute” cu energia unui anumit strat de energie subtil.
Clasificarea locurilor de putere
Potrivit lui Don Juan Matus, locurile de putere sunt împărțițe în pozitive și negative, respectiv locurile care dau energie oamenilor și locurile care iau energie. Cu toate acestea, primele nu sunt neapăraț favorabile, iar cele din urmă nu sunt neapăraț nefavorabile. De exemplu, există locuri de putere care „drenează” energia, iar acest efect poate fi folosit pentru curățarea organismului de energiile grosiere, patogene, adică pentru vindecare. Și invers, unele locuri de putere care posedă energie excesivă sunt mai degrabă dăunătoare decât benefice, dacă energia lor este grosieră sau conține caracteristici informaționale nedorite, inducând, de exemplu, anxietate, depresie și așa mai departe.
De aceea este mai bine să subdivizăm locurile de putere în pozitive și negative, după criteriul semnificației lor obiective pentru om. În acest caz, locurile cu exces de energii nefavorabile aparțîn categoriei locurilor negative de putere.
Locurile puterii sunt, cu adevărat, multiple. Există locuri care activează selectiv anahata, sau vishudha, sau meridianul frontal, dându-ne fericire. Și există locuri care provoacă simțul „hipertrofiat” al „eu-ului” cuiva – umflat și arogant. Sunt și locuri care provoacă bucurii „nemotivate”, râsete în toți cei prezenți acolo.
De asemenea, există locuri de putere care epuizează oamenii din punct de vedere energetic; acest lucru poate duce la oboseală cronică și îmbolnăvire dacă cineva se stabilește acolo pentru a trăi sau doar se odihnește.
Încă alte locuri de putere induc anxietate, frică. O persoană care înțelege motivul poate face doar câțiva pași înapoi. Dar o persoană ignorantă poate cădea cu ușurință pradă ororii mistice.
Există și locuri care provoacă agresivitate, starea de „animozitate beată”. Și așa mai departe.
Prin urmare, locurile negative de putere pot fi împărțițe în două grupuri:
1) cele care drenează energia necesară organismului;
2) cei care creează stări psihice nedorite.
Acum să enumerăm variantele locurilor pozitive ale puterii.
Primul grup corespunde locurilor de putere care conțin un surplus de energie favorabilă, pe care o oferă cu ușurință oamenilor. În unele cazuri, această energie poate fi mai subtilă, în altele – mai puțin subtilă. Practicile energetice personale (de exemplu taiji) pot ajută la rafinarea energiei, ajutându-ne astfel să beneficiem de energia facilitatoare a unui spectru larg de locuri.
Al doilea grup de locuri de putere pozitive este format din cele care activează o anumită structură energetică a organismului (o chakră, un meridian sau altceva), creând astfel activarea utilă a funcției emoțional-voliționale sau intelectuale a organismului.
În al treilea grup există locuri de putere care fac o conștiință să ia o anumită formă (sau, în limbajul atribuit de Carlos Castaneda lui Don Juan Matus, schimbând locația punctului de asamblare). O astfel de calitate a acestora permite antrenarea mobilității, „elasticității” energiei conștiinței , aceasta ajungând să se perceapă pe sine că o conștiință – activă și puternică.
Locurile de putere ale celui de-al patrulea grup schimbă conștiința (cu condiția să fie suficient de dezvoltată) într-o anumită dimensiune spațială. Acesta este, de asemenea, un fel de gimnastică pentru conștiință. Don Juan Matus este citat spunând că înainte de a începe o muncă cu adevăraț mare și serioasă, un căutător trebuie să schimbe punctul de asamblare de zeci de mii de ori. Conștiința trebuie să devină mobilă, mișcându-se cu ușurință pe întreaga scară a gamei de emanații în spațiul multidimensional, să devină capabilă să acționeze la orice distanță.
Al cincilea grup corespunde locurilor de putere care poartă imprimată în sine starea unei persoane (sau a unui popor). Astfel sunt, de exemplu, locurile de putere formate în locuri de meditații sau pe mormintele unor oameni foarte avansați spiritual.
Cum să găsești locuri de putere
Unii recomandă pentru găsirea locurilor de putere ajutorul tijelor de radiestezie și pendulelor. Totuși, spre deosebire de o conștiință dezvoltată, aceste instrumente oferă informații foarte slabe despre acest fenomen. Cu ajutorul lor se poate spune doar că aici este un loc de putere, doar că „e ceva aici”. Metodă de biolocație (radiestezie) în acest caz este asemănătoare cu situația în care o persoană cu vedere slabă încearcă să stabilească dacă aici este lumină sau întuneric. Dar o persoană cu vedere normală percepe întregul spectru de culori – și nu numai culorile, ci și calitatea emoțională a combinațiilor și irizațiilor lor și vede viața în ele. Aceasta este diferența dintre determinarea mecanică, instrumentală, a gradienților de energie pe locurile de putere și perceperea lor direct cu propriul organism, acordându-se ca o conștiință dezvoltată cu manifestările lor multidimensionale.
Locuri de putere există peste tot. Se pot întâlni în orașe, în pădure, în mlaștini, în munți. În Japonia există cultul lor, cultul shinto, care nu are altă credință decât cea fundamental șamanică, anume că peste tot avem de urmărit un singur lucru: prezența spiritului. Shintoismul cartografiază o multiplicitate de spirite, care locuiesc peste tot prin lumea tridimensională. Acolo unde prezența lor este mai accentuată oamenii construiesc altare pentru a onora locul și pe cei care au trăit acolo, indiferent din ce lume au venit. Astfel shintoismul este de fapt un cult al strămoșilor, mărturisind faptul că un loc este dramatic influențat de faptele și viețile umane care s-au petrecut acolo, după cum el poate fi influențat și de faptele și intențiile celor care pășesc acum acolo.
Muntele Asahidake este cel mai înalt munte din insula japoneză Hokkaido. Face parte din Grupul Vulcanic Daisetsuzan din Munții Ishikari, este situat în partea de nord a Parcului Național Daisetsuzan.
Yakushima este o insulă din prefectura Kagoshima, Japonia, cunoscută pentru fauna sălbatică și pădurile de cedri. Muntele central Miyanoura este marcat de poteca Arakawa și de arborele antic Jōmon Sugi.
Muntele Fuji este un vulcan activ la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Tokyo. Numit în mod obișnuit „Fuji-san”, este cel mai înalt vârf al țării, la 3.776 de metri. Un loc de pelerinaj de secole, este considerat unul dintre cei 3 munți sacri ai Japoniei, iar drumețiile pe vârfuri rămân o activitate populară.
Cheile Takachiho de pe râul Gokase sunt flancate de coloane de bazalt vulcanic, care seamănă cu solzii unui dragon (unde piatra s-a răsucit și curgea pe măsură ce s-a format).
Muntele Kurama, la nord-vest de orașul Kyoto, este locul de naștere al practicii Reiki și se spune că este casa lui Sōjōbō, regele spiritelor Tengu, cel care l-a învățat pe marele Minamoto no Yoshitsune mânuirea sabiei.
Ofrandele, rugăciunile, practicile sacre pot face locul mai favorabil, dar e drept că ele nu garantează nimic. În cele din urmă este o chestiune personală între noi și ceea ce purtăm ca energie și energiile locului respectiv. Ca de obicei recomandarea generală este una singură: nu îți ignora corpul și simțurile!
Lasă un răspuns