Locuirea
„Trebuie onorat pământul unde ești“
O discuție plină de învățăminte cu Monika Puiu despre spațiul unde locuim
Știm cu toții ce vrem când cumpărăm o casă: confort, facilități, un preț bun, accesul la transport eficient. Când intrăm în casă o renovăm cu spor: curățăm podelele și pereții, aplicăm parchet și tapet, zugrăvim și folosim cele mai noi trucuri de design interior pentru ca totul să fie cât mai funcțional și mai plăcut ochiului. Ne place rezultatul, suntem mândri de noua noastră locuință.
Este totuși posibil să observăm după câteva zile că de fapt nu ne simțim așa de bine în ea. Începem să observăm neconcordanțe în starea noastră interioară, pe care le avem numai atunci când ajungem acasă, unde ar trebui să fie refugiul nostru.
Foarte mulți oameni au început să observe aceste lucruri exact în perioada pandemiei, când au fost obligați să stea tot timpul în spațiul care teoretic trebuia să fie spațiul lor cel mai intim și mai primitor – totuși începeau să remarce că de fapt acest teren ferm în care își doriseră să se înrădăcineze nu era deloc atât de ferm pe cât ar fi dorit ei.
De aceea mi-am pus întrebarea cum poți identifica un spațiu care îți este benefic sau cum să faci mai benefic un spațiu în care trebuie să stai. Și i-am pus această întrebare Monikăi Puiu, deoarece știam că, în calitate de șaman, poate recunoaște calitățile fiecăror contexte, spații, obiecte și ființe, vorbitoare și nevorbitoare.
În plus știam că realizează și „curățarea“ spațiului, la niveluri de un milion de ori mai profunde și mai nevăzute decât o pot face detergenții performați și aburul care formază opbiectul mândriei noastre tehnologice în ziua de azi. Cum o face însă?
La ce trebuie să fim atenți și cum să ne dăm seama când spațiul nostru are nevoie de o curățare mai profundă decât o pot face mopul și aburul? Și, ca să pornim cu începutul: cum ne alegem spațiul și locul în care vom locui astfel încât să ne fie prielnic?
„Dacă sunt în căutarea unui spațiu de locuit“ spune Monika, „mai întâi găsesc locul în conformitate cu intențiile mele practice, desigur, apoi însă trebuie să curăț spațiul, pentru a-l lua în stăpânire“ continuă ea. „Asta-i atitudinea, aici nu ai încotro decât să fii în centru.“ subliniază în continuare Monika. Ești pe deplin acasă dacă simți că acesta este regatul tău, că aici stăpânești.
„Trebuie să ai grijă să afli ce a fost sau cine a locuit înainte în acel spațiu, ce s-a întâmplat acolo. Dacă s-au petrecut divorțuri sau incidente violente, sau afaceri fără succes, înseamnă că locul trebuie intens curățat“, spune Monika. Locul trebuie curățat atât de urmele lăsate de respectivele incidente nefericite, cât mai ales de ceea ce le-a putut favoriza și pe acestea, de influențe mai vechi perturbatoare care e posibil să acționeze încă aici.
„Și reciproc, dacă vrei să pleci dintr-o casă și să închiriezi apoi acel spațiu, din nou trebuie curățat. În felul acesta respectivul spațiu se va și în chiria mai repede, la prețul pe care îl dorești. Se poate face o curățare sau chiar o ceremonie despacho – despacho pregătește locul pentru binele care va urma“, contină Monika.
Chiar dacă avem un spațiu perfect, trebuie să avem grijă și la ce fel de obiecte aducem în casă. Obiectele nu sunt simple corpuri fizice, ci poartă cu ele, la nivel de vibrație, urmele lăsate de istoria, intențiile, afectele, impresiile lăsate pe ele de cei care le-au folosit sau le-au cumpărat cu un anume scop puternic. Aceste vibrații ne pot fi neprielnice în diverse grade, de aceea se impune să curățăm profund obiectele de proveniență incertă sau – mai bine chiar – să nu le aducem aproape de noi, în casă.
„Trebuie să avem grijă de unde provine fiecare lucru pe care îl aducem în casă și care are o istorie. Mai ales scaunele au un trecut, dar și tablourile; oglinzile, desigur. De multe ori cadourile primite au agățate de ele dorințe sau cerințe ale celor care le-au dăruit. Am găsit în case inclusiv icoane cu astfel de încărcătură. E ca și cum ai invita în casă intenția altuia“ explică Monika.
Ce să facem cu astfel de obiecte? am întrebat după ce ea mi-a povestit că înr-o casă găsise o icoană primită cadou, dar purtătoare de intenții atât de tulburate încât procedeele obișnuite de curățare pur și simplu nu mai aveau cum să funcționeze. Prima recomandare a Monikăi a fost să fie scoasă imediat din casă și purificată prin foc.
„Dacă, din diferite motive, nu vrem sau nu putem să ardem obiectul respectiv, cel mai bun tratament este să îl punem în pământ. Mama Pământ le curăță și le transformă pe toate“, mi-a spus Monika și a continuat povestindu-mi ce ravagii poate face în casă invidia musafirilor care se imprimă în toate obiectele și chiar în colțurile casei.
„După vizite, mai ales dacă ai putut remarca invidie la musafiri, se impune curățarea energetică temeinică a casei“ spune Monika.
Dar de fapt cum anume ar trebui să se petreacă acest proces de curățare? – asta era întrebarea pe care ar fi trebuit să o pun de la început, chiar dacă instictiv credeam că știu răspunsul, pentru că știam ceremoniile religioase ortodoxe în care se arde tămâie, se stropește casa cu busuioc și se fac rugăciuni speciale.
„Dacă ai văzut un spațiu care îți place, dar simți că energia sa nu e bună, ar trebui să acționezi pentru a-l curăța; fiecare dintre noi poate face acest lucru, cu ajutorul unor fumigații (cu salvie, palo santo), cu esențe vibraționale Petaltone cum sunt Set 14, Clear to light. Câteodată ajunge și o lumină aprinsă, o lumânare.“ spune Monika.
„Nu există spațiu care să nu poată fi curățat, dar nu de oricine“, subliniază ea. „Dacă nu te simți bine în casă, dacă ești obosit înăuntru, dacă îți tot vine să pleci de acasă, dacă nu dormi bine, atunci fumigațiile nu ajung, poate fi ceva mai profund.“
Apoi îmi povestește despre o doamnă care a construit o casă nouă. Această doamnă are daruri mari de percepție pe care nu numai că nu le dezvoltă, dar le și ignoră. După un an și jumătate de locuit în acea casă, ea se simțea cuprinsă de o frică de moarte irezistibilă. Avea un cățel și se temea foarte tare să nu moară cățelul.
Pentru cățel, Monika a apelat chiar la fiica ei, care vorbește cu animalele. Cățelul era ok, dar cam stresat. În casă a venit Monika însăși, ca să facă un procedeu de curățare.
„Am găsit acolo o fată tânără care avusese o frică de necrezut, căreia i se tăiase capul. Am trimis-o în lumină și cu ea au plecat și alte suflete – care se agățaseră de pământul acela și au folosit ocazia ca să plece în lumină. Locatara preluase frica acestei fete și a deplasat-o asupra cățelului“
Povestirea Monikăi m-a înfiorat – am relatat-o aici pentru a ilustra de fapt cât de important este să fii atent la toate nivelurile de existență – nu numai în casa ta, ci și pretutindeni unde te afli.
„Trebuie onorat pământul unde ești și unde te-ai născut“, mi-a zis Monika, și asta m-a făcut să mă gândesc la toate dimensiunile acestei onorări, mai cuprinzătoare decât atașamentul sentimental, profund diferită de respectul formal.
Lasă un răspuns