Munay ki: cum te implică și ce îți oferă riturile de inițiere?
La sfârșit de septembrie, Wayra Astrae va fi gazda unui eveniment deosebit: inițierea în riturile munay-ki, un workshop special care aduce în România un sistem de abordări spirituale cu care publicul de aici, familiarizat cu marile tradiții spirituale cu grade diferite de instituționalizare, este mai puțin obișnuit.
Așadar, am stat de vorbă cu Monika Puiu, facilitatoarea workshopului.
De unde vin și ce sunt riturile cunoscute sub numele de munay-ki?
Munay-ki sunt rituri vechi de inițiere în lumea spirituală; se spune că așa s-au inițiat vindecătorii din străvechime. Marea majoritate sunt din popoerul Q’ero, care acum se află pe culmile Anzilor și a cărui istorie nu a fost încă parcursă și datată. Cel mai probabil este că sunt preincași, că ei au fost acolo înainte de imperiul Inca. Istoria lor probabil numără mii de ani, practic de când e populată America de Sud – cel puțin 10 000 de ani – de când au venit popoarele din nord și au adus cu ele și niște rituri.
Ceea ce a numim azi Munay ki sunt 9 rituri diferite de deschidere si de protecție. Primele sunt mai personale, apoi totul devine din ce în ce mai spiritual. Unele dintre ele au aplicații cât se poate de practice în viața de zi cu zi și, odată deprinse, le poți transfera oricui crezi că are nevoie de ele și le poate primi.
De exemplu, este un rit care are diferite forme în Peru – este legat de benzile de protecție – sunt scuturi de protecție energetică pe care înveți să le ridici pentru tine sau poți să le ridici pentru cei apropiați. Au nevoie de astfel de protecții inclusiv copiii de școală, înainte de examene. Acest scut de protecție este dat în mod regulat de șamani – nu doar de cei din poporul Q’ero. M-am întalnit cu el și la lacul Titicaca, de exemplu – Jorge Luis Delgado a instruit asta, dar nu prin munay ki.
Ceea ce se cheamă azi Munay Ki a fost asamblat ca atare de Alberto Villoldo, pe bază de vindecători din Amazonas, din munții Anzi, din Nord și Sud deopotrivă. Unele rituri le erau cunoscute șamanilor Q’ero, altele nu, dar au învățat între timp – vin și îi vizitează șamanii, Don Pasqual, Don Chino (care a vizitat și România anul trecut).
Munay ki cuprinde și inițieri de protejare a pământului, a altarului și ca urmare te leagă de o anumită responsabilitate.
Ultimul, cel de-al nouălea rit, îți mijlocește o experiență în fața căreia poți să zici că nu ești încă gata să fii conștient că noi toți suntem una, cu totul. Nu există poliție la acest nivel, nu te pedepsește nimeni, numai tu știi că atunci când ai primit acest rit nu mai ești cu simpla conștiință de „Eu sunt Doar Eu și tot ce se întamplă e din vina altora“. Dacă am primit acest rit, atunci știu și nu mă pot feri de cunoașterea și conștiința vie a faptului că tot ce se întâmplă am inițiat eu cândva și acum vine înapoi în formă de energie sau de oameni – iar dacă vreau să schimb ceva trebuie să schimb eu ceva în mine: răspunsuri, atitudini, de exemplu.
Este o inițiere foarte profundă și în același timp blândă și frumoasă, nu e nimic invaziv acolo.
Ești chemat sau bați la ușă?
Eu o să bat de data asta la ușa celor despre care cred eu că pot face așa ceva. Dar este decizia lor dacă participă, dacă primesc sau nu riturile. Poate văd eu înaintea lor că ei pot și ei nu simt încă. Eu zic că cine este atins de chemarea asta o să și vină.
Ce trebuie să știi înainte de a veni la workshop?
Va fi în limba engleză, pentru că avem și oameni care nu vorbesc română. Explicăm în românâ, dar nu traducem în același timp.
Facem și practică, medităm, ne conectăm cu altare străvechi, ne conectăm cu ideea focului
E bine să îți aduci un caiet și să iei notițe. Pregătim și un suport de curs și voi comanda și o carte foarte bună, foarte simplă, scrisă de un coleg din Anglia despre munay ki.
Ca responsabiltiate, cum îl implică pe participantul la workshop?
Îl responsabilizează, dar nu neapărat pentru că trebuie să dea mai departe. Nu e mai puțin adevărat că e bine să dai mai departe, mai ales benzile de putere sau coroana de lumină, un alt edificiu energetic pe care îl deprinzi prin munay ki și care leagă inima cu al treilea ochi și cu zona de intrare a informațiilor. Ceea ce se creează astfel este o deschidere foarte blândă către tot ce se întâmplă în jur. De multe ori noi ne-am învățat să ne închidem. E necesar să stăm și să simțim ce se întâmplă cu energia noastră. Dacă ești atent, nu lași să îți scape. Poți învăța cum să dai energia altcuiva, dar, atenție, nu dându-i din energia ta, ci canalizând din energia universului către el.
Cum înveți să fii un vas curat pentru a canaliza energia?
Trebuie să înveți să îți pui egoul deoparte. Fiecare are și problemele sale personale, pe care nu am terminat să le rezolvăm (în fond numai din acest motiv mai suntem aici, că mai avem deva de rezolvat). Dar eu când lucrez, o pun pe Monika deoparte și eu devin gol.
Dacă suntem aici, pe pământ, înseamnă că avem de învățat, de lucrat. Dar asta nu înseamnă totuși că eu nu mă pot pune deoparte temporar, ca persoană individuală, pentru a fi un canal bun și să lucrez. Pot învăța să fac asta. E drept că nu se învață și nu se dobândește dintr-o dată, ci este un meșteșug care ți se deschide dacă stai și meditezi puțin și primești energia în coroană – atunci simți. Asta se întâmplă în timpul inițierii în munay ki: la primul rit o să simt poate mai puțin, pe urmă din ce în ce mai mult, până ce la ultimul rit ajunge să mă copleșească.
Ce se întâmplă după ce ai participat la workshop și ai primit inițierea?
Pentru ceea ce se va întâmpla atunci când se termină workshopul propriu-zis, decisivă este tot libertatea proprie. Poți să ajungi acasă și să închizi totul într-o văgăună a sufletului, aruncând cheia, sau, dimpotrivă, poți să lași să se dezvolte în tine ceea ce ai primit.
Canalul nu te ia și te ține deschis cu forța, ci tu trebuie să îl ții deschis, să te faci disponibil pentru el. Pentru mine depinde de felul de a simți sau de a vedea – este un dar care trebuie folosit cu mult bun simț. Dar, atenție, dacă eu văd și simt, asta nu înseamnă că trebuie să mă duc la oameni și le spun direct ceea ce simt. Dar despre intruzivitate și oferta de vindecare vom vorbi cu altă ocazie.
Aflați aici mai multe detalii tehnice și practice despre workshopul de inițiere în munay ki de la sfârșit de septembrie: https://wayra-astrae.ro/workshop/munay-ki-9-rituri-de-initiere-de-la-muntii-anzi/
Lasă un răspuns