Elementul apa
De ce ne atrag apele și ce au ele să ne spună? Despre apa în zodiac și în vise cu Monika Puiu și un filosof
Am auzit pe mulți spunând: mă atrage apa pentru că sunt zodie de apă!
Dar de fapt ce înseamnă să ai apa în diagrama astrologică personală? Și de fapt de ce te atrage apa? Ce fel de apă te atrage și ce are ea să-ți spună?
Iată ce am aflat de la Monika Puiu despre prezența apei în diagrama astrologică personală:
Primul element de apă din diagramă este Racul. Este un semn cardinal, deci este creativ, manifest și întotdeauna atent și protector. După haosul creat de un semn mutabil (Gemenii), Racul începe să construiască, din vechi și nou. La Rac gasesti puterea bunatatii si puterea empatiei, de cele mai multe ori fara dramatismul sacrificiului. Are o mișcare fastă și lentă, creând spațiu sigur și protecție, pentru toți cei care îi sunt apropiați, dar mai ales pentru familie și pentru tradițiile familiei.
Al doilea element de apă din diagramă este Scorpionul. Scorpionul este apă adâncă, stătătoare, posibil noroioasă. Chiar dacă apa este limpede, nu îi poți evalua adâncimea. Scorpionul este un semn fix, ceea ce înseamnă că sub semnul lui ceea ce a fost creat și construit va fi păstrat. Tendința Scorpionului este să se țină de ceea ce este deja și adesea trebuie să învețe să renunțe la lucrurile de care nu mai are nevoie. Tinde să se cramponeze de ceea ce știe și îi este frică de schimbare și mai ales de renunțare. Chiar dacă persoanele sau situația de care se cramponează nu fac altceva decât să îl rănească sau să îl blocheze, el tot se teme de ceea ce vine după ce părăsește drumul, traseul bătut. Este nevoie de curaj și de influența energiei mutabile pentru a renunța cu adevărat și a primi noul în viața sa.
Al treilea element de apă este semnul Peștilor. Peștii au calitatea apei, dar după natura lor sunt eter. Sub semnul Peștilor, ne dizolvăm în ocean, devenim o picătură și tot oceanul în același timp. Nu există nicio diferență între mine și tine, între mine și un copac, între mine și univers. Peștii sunt un semn mutabil, ceea ce înseamnă că dizolvă ceea ce a fost construit și menținut cu efort. Peștii ne scot din lumea cunoscută, ne transpun în necunoscut, creează haos. Acel haos fertil din care un semn cardinal poate începe să creeze și să construiască ceva nou.
Însă chiar știind toate acestea, nu înseamnă că știi totul despre apă. Dacă apa te cheamă, da, poate că undeva în diagrama ta astrologică este puternică și influentă apa, dar ce anume are ea să-ți spună, ce aduce ea destinului tău sau doar clipei de față afli într-un singur fel: prin experiență. Stai și ascultă apa. Scaldă-te în ea, curgi odată cu ea, lasă-te biciuit sau, dimpotrivă, mângâiat de picăturile de apă, lasă gheața să ți se topească pe piele – dar numai dacă aceste experiențe te cheamă. ˝Dacă ai elementul apă în diagrama ta, echilibrează-l ca să faci din el o putere˝ spune Monika.
Mai multe detalii găsiți aici: https://monikapuiu.ro/karmic-astrology/water-element-in-astrology/
Cred că am mai spus-o de nenumărate ori, ceea ce m-a atras și mă atrage în continuare le metoda astrologică a Monikăi Puiu este tocmai experiența, autenticitatea, dorința de a învăța de la toate formele de energie și de viață care există.
Eu însămi semn de apă prin naștere (Rac), fac parte dintre cei care se declară atrași de apă, cam în toate formele ei. Deci am îmbrățișat cu bucurie îndemnul Monikăi de a asculta apa și de a afla chiar de la ea care este drumul.
˝Apa are multe forme: ploaie, zăpadă, nori, gheață, rouă, râuri, lacuri și oceane. Apa ia orice formă și se retrage cu ușurință, dar ea va curge mereu spre mare. Își va găsi întotdeauna drumul către ocean; se unește cu miliarde de alte picături de apă pentru a forma o mare sau un ocean˝ spune Monika.
Ascultând deci susurul ploii, mi-am amintit de una dintre cărțile care au contribuit cel mai mult la dragostea mea pentru psihologie: Apa și visele de Gaston Bachelard, o carte scrisă în 1942. Nu, Gaston Bachelard nu este psiholog, Ca toți intelectualii francezi ai timpului său, era familiarizat cu noțiunile psihanalizei ca psihologie a profunzimilor inconștiente, o parte din aceste noțiuni fiind în construcție din timpul vieții lui. Gaston Bachelard este de formare filosof și, așa cum se prezenta el însuși, ˝numai un psihanalist al cărților˝- în special al poeziei.
Ceea ce îl interesează pe Bachelard nu sunt figurile de stil ingenioase, ceea ce el numește imaginație formală, ci conținutul fantasmatic și senzorial stârnit de elemente, amplificat și clarificat totodată de creația poetică: este ceea ce el numește imaginație materială. Cele mai profunde astfel de conținuturi sunt cele care fac apel la elementele fundamentale: apă, aer, foc și pământ și el va dedica fiecărui element câte o linie de explorare specifică, concretizată în câte un volum dedicat.
Ceea ce face Bachelard de fapt corespunde unei practici pe care Carl Gustav Jung o va numi amplificare, respectiv concentrarea asupra unui univers imagistic care nu-și dezvăluie taina, nu lasă prea lesne să se întrevadă asociația care l-a făcut să se consteleze aici și acum în viața cuiva. Prin amplificare, respectiv prin găsirea unui câmp cât mai vast de asociații imagistice și simbolice dintr-o multitudine de arii, Jung spera să găsească sensul, noima respectivei constelații psihice, rolul acesteia în evoluția psihică a persoanei în cauză.


Dacă Jung obișnuia să cultive amplificarea prin asociații simbolice și vise, Bachelard face același lucru prin poezie, sperând astfel să cartografieze cât se poate de mult din ariile psihice spre care deschide imagistica, poetica și simbolistica respectivului element. Aici este avantajul lui, în calitate de non-terapeut: fără o finalitate terapeutică, explorarea lui își face titlu de glorie din a nu avea sfârșit, într-o demonstrație vie că psihicul uman, ca reflexie a sufletului lumii, nu are limite în spațiu și în timp.
Cercetarea lui Bachelard din Apa și visele trece prin ape limpezi, prin torenți, izvoare și pâraie, ape dulci și purificatoare, apoi trece la apele liniștite care oglindesc silueta lui Narcis, la apele adânci care stau la pândă, ajunge la apele moarte și grele. Definește un complex al lui Caron, care implica traversarea apelor morții, apoi un complex al Ofeliei care se referă la moartea prin dizolvare. Apoi contemplă apele violente ale furtunilor marine și mai ales vasta simbolistică a apelor materne și feminine, ale reveriilor thalassale, de topire în oceanul primordial, de revenire la matca eternelor începuturi.
Urmând caracteristicile zodiacale punctate de Monika Puiu, am spune că Gaston Bachelard ar vedea în Rac apa fertilă, apa care sapă construind, iar în Scorpion ar vedea apa stătătoare, acumulată, eleșteul, care se adâncește din propria greutate. Cât despre Pești, și-ar aminti imediat de metafora alchimică a peștilor care se dizolvă în oceanul din care provin și ar spune că Peștii sunt apele primordiale, peste care Duhul lui Dumnezeu deja s-a pogorât.
De ce l-am adus aici în discuție pe filosoful Bachelard? Pentru că, spre deosebire de mai toți filosofii, el are autenticitatea de a fi un senzorial și de a învăța de la elemente, prin cuvintele-călăuză ale poeților, iar lectura oricăreia dintre cele 4 cărți despre elemente, dar în special a celei despre apă, are darul să transpună în cuvinte acel proces de ascultare a senzațiilor care în general rămâne tăcut sau trecut cu vederea.
¨Elementul apă este feminin și, ca și puterea feminină, este adesea subestimat.¨˝spune Monika Puiu.
˝Apa este mișcare continuă – e-moție. Apa este suflet, sentimente, curgere, este puterea unui flux constant, cunoaștere profundă, vedere cu inima și cu al treilea ochi.
Suntem aproximativ 90% apă, iar apa este emoție. Tot ceea ce se mișcă în noi sunt emoțiile. De multe ori încercăm să ne controlăm emoțiile.
Societatea noastră de astăzi sugerează să nu arătăm emoții pentru a nu fi considerați slabi. Eu spun că adevărata putere este să-ți arăți emoțiile și să le accepți așa cum sunt.˝
De exemplu frica. Frica e un soi de ceas deșteptător – acum imaginează-ți un deșteptător care sună toată ziua, fără încetare. Este o adevărată sursă de stres, nu-i așa? Este sigur că ne va dezechilibra și pe termen lung ne va îmbolnăvi. Dar dacă lăsăm ceasul să sune o singură dată, respectiv dacă ne percepem și ne recunoaștem frica, dacă ne punem întrebări despre ea, dacă o analizăm, atunci avem șansa să luăm o decizie despre ea și să mergem mai departe.
˝Privind valurile, devine clar că nu am putere să mă țin de nimic˝ spune Monika. Cu toții am încercat câteodată să stăm la mal și să oprim valul, dar cu ce folos? Valul vine înapoi, iar acolo unde el se sparge pe mal, el are cea mai mare putere asupra noastră. ˝Apa ne va răsturna și ne va vărsa pe țărm din nou și din nou, până când vom fi atât de slăbiți încât nu mai putem dansa cu valurile.¨ continuă ea. Să nu ne lăsăm deci sfărâmați de emoții, ci să le observăm și să lăsăm emoțiile să curgă și să ne informeze.
Cum să facem asta? Niciun om onest nu are cum să ne propună calea concretă pentru fiecare dintre noi. Putem învăța însă de la șamani cum este Monika și/sau putem învăța de la elemente, ca șamanii.
Mai multe citește aici: https://monikapuiu.ro/karmic-astrology/our-emotional-power/
Apa are câte ceva să ne învețe pe fiecare și probabil că rareori se întâlnesc oameni care să nu simtă că au ceva în comun cu vreuna dintre stările de agregare ale apei.
Lasă-te ghidat de energia apei: dintre toate elementele, apa are dinamismul cel mai echilibrat (de aceea se și vorbește despre stare de flux, de curgere). Apa știe cel mai repede să-și găsească echilibrul: oricât ar fi de departe de mare, râul își va croi drum și va ajunge la ea. Echilibrează-ți elementul de apă din tine și folosește-ți empatia și conexiunea pentru tot ce există în toate experiențele tale de viață. Conectează-te cu tot ceea ce este divin din tine și găsește divinitatea în tot ceea ce este în jurul tău. Precum în cer, așa și pre pământ, cum este în lumea de sus, așa va fi și în lumea de jos. Dacă vei ști să privești, într-o zi vei vedea cum de la robinetul din bucătărie curge apa din Grădina Raiului.

Lasă un răspuns